Karakter oluşumundan özgüvene, korkulardan komplekslere kadar her duygunun başrolü olan çocukluk dönemi hakkında konuşuyoruz.
kapak görseli: @ester_exposito
“Şimdi çocukluğunuza iniyoruz” tabirine hepimiz oldukça aşinayız. Psikolojik bir destek almak istediğimizde sıkça karşılaştığımız çocukluk dönemi soruları, sorunların ana kaynağına inmeyi hedefliyor. Çocukluğunu zor ve travmatik olaylarla donatılmış şekilde geçirmiş kişilerde ise yetişkinlik döneminde ortak birkaç özellik gelişiyor.
İşte zor bir çocukluk dönemi geçirenlerin ortak özellikleri
Sürekli Onaylanma İsteği
Duygusal olgunlaşmasını tam olarak tamamlayamamış, yetişkinlik konusunda kendisini eksik hisseden kişiler genellikle sorumluluk almaktan kaçar ve sürekli başkalarından yardım talep eder. En yapıcı eleştirilere bile tahammül edemeyen bu kişiler yaptıkları küçücük bir başarıda bile ilgi ister ve övgüyü hak ettiğini düşünür.
İlişki Kurma Korkusu
Herhangi birinin onu içtenlikle seveceğine ihtimal vermeyen bu kişiler yakın ilişkiler kurmakta zorlanabilirler. Özgüven düşüren ve karakter oluşumunda olumsuz izler bırakan bu takıntı, enerji tüketir ve pozitif duyguları yok etmeye sebep olabilir.
Güven Problemi
Kişi için önemli kişilerle güven ilişkisinin kurulması yaşam kalitesi için oldukça önemlidir. Fakat çocukluk travması yaşayan kişilerde aileye bile güven duyulmadığı, kurulan ilişkilerin tereddüt içerisinde ve mesafeli şekilde yaşandığı gözlemleniyor. Bunun nedenini de uzmanlar, ebeveynleri veya değer verdikleri kişiler tarafından eski dönemde aldatıldığı olduğunun altını çiziyor.
Konfor Alanı Yoksunluğu
Travmatik kişiler sürekli yanlış ilişkiler kurduğunu, karşısındakilerin onları hak etmediğini ve asla güvenli bir birliktelik yaşayamayacağını düşünür. Onlar için konfor alanı tabiri yoktur. Her zaman tetikte, savunma halinde ve kılıçları çekilmiş halde bulunabilirler.
- İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>>> Aşık Olma Korkusu Filofobi Hakkında Bilmeniz Gerekenler