Bir yıl boyunca sabırsızlıkla beklediğimiz o özel gece yaklaşıyor. Aileniz veya dostlarınızla bir arada olacağınız, keyifle eğleneceğiniz yılbaşı akşamında sağlıklı ve fit görünmek, giydiğinizi yakıştırmak ve bu geceye özel ziyafet sofralarından kilo almadan çıkmak istemez misiniz? Eğer yanıtınız ‘evet’ ise Uzman Diyetisyen Şükran Yıldız’a kulak vermeniz yeterli. Yıldız, yılbaşı haftası ve yılbaşı gecesi ile ilgili beslenme tüyolarını anlattı.
Son bir hafta dikkatli beslenilmeli
Yılbaşı gecesi için özenle seçtiğimiz kıyafetlerimize rahat girmek istiyorsak beslenmemize bir hafta öncesinden dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü yılbaşı akşamı alkol, mayalı peynirler, tuzlu yiyecekler ve tatlıların dozu biraz kaçabilir ve bu da ödemli bir günü beraberinde getirebilir. Bu yüzden bir hafta öncesinden beslenmemizde özellikle mayalı, tuzlu süt ürünleri olmamalı. Dolayısıyla beyaz peynir, tulum peyniri gibi peynirler, şarküteri ürünleri, tuzlu füme etler tüketmemeye özen göstermeliyiz.
Tatlı yemediğimiz, bol hareketli bir hafta olmalı
Yılbaşı gecesine fit girmek istiyorsak öncesindeki günlerde bol bol su içmemiz, günde 2-3 fincan yeşil çay, beyaz çay ve hatta mavi çay tüketmemiz faydalı olacaktır. Özellikle yılbaşından önceki bir hafta boyunca tere, roka, taze maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin beslenmemizde olmasına mutlaka özen göstermeliyiz. Mümkünse son bir haftayı tatlı yemeden, karbonhidratları çok kaçırmadan ve normale göre biraz daha hareketli geçirmeye çalışmalıyız.
Yemeği kendiniz hazırlıyorsanız atıştırmamaya dikkat!
Yılbaşı öncesi son bir haftamıza dikkat ettik, daha fit hale geldik ve istediğimiz kıyafetleri giyeceğiz. Şimdi sırada bu özel gecedeki beslenmemizle ilgili önemli noktalar var. Eğer yeni yıla evde giriyorsak bu durumun bize sağladığı bir avantaj var; o da menüleri daha rahat belirleyebilmemiz. Evde yemeği kendiniz hazırlıyorsanız en önemli nokta yemeği hazırlarken atıştırma yapmamak. “Peynirden biraz alayım, şu mezenin tadı nasıl olmuş bakayım” derseniz süreç baştan zorlaşabilir çünkü vücudunuzda akşama kadar şişkinlik ve ödem oluşabilir. Bu da daha gece başlamadan sizi mutsuz edebilir. Bu bakımdan yemeği kendiniz hazırlıyorsanız o esnada ağızınızda bir sakız olması atıştırmanızı önleyecektir. Şekersiz veya tatlandırıcılı bir sakız tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
Başlangıç için zeytinyağlı yiyecekler veya salata tercih edilmeli
Yılbaşı akşamı yemek konusunda aşırıya kaçmamak için sofraya tokluk hissiyle oturmak fayda sağlayacaktır. Bu yüzden yemek öncesinde 10-15 adet tuzsuz badem, fındık veya 2-3 adet ceviz gibi alternatifli kuruyemişler tüketmemiz yemek öncesi bizde tokluk hissi oluşturacaktır.
Peki yemeğe nasıl başlamalıyız? Çorba, ana yemek veya makarna, börek, pilav gibi karbonhidratlı besinlerle başlamak yerine küçük bir salatayla veya zeytinyağlı tabağıyla başlamayı tercih etmeliyiz. Bu yiyeceklerin midede bir hacim oluşturması, sonrasında aşırıya kaçmamızın önüne geçecektir.
Ana yemekteki dengeye özen gösterilmeli
Ana yemeğe geçtiğimizde porsiyonumuzu ayarlamamız son derece önemli. Ana yemekte genelde protein kaynakları olacaktır ve burada ölçü, bir porsiyonluk yemeğin avuç içi büyüklüğünde olmasıdır. Benim önerim ana yemekten avuç içi büyüklüğünden daha az oranda alırsanız aşırıya kaçmadan yanında farklı lezzetlerden de tadabilirsiniz. Çünkü o akşam büyük olasılıkla masada kestaneli pilav, makarna ya da fırın patates benzeri yiyecekler de olabilir. Onlardan da almanız, bahsettiğim oranda bir ana yemekle birlikte dengelenmiş olur. Pilav ve makarna gibi bir tercihiniz olacaksa bunun yanında ekmek, çorba, patates püresi tüketmemenizi öneririm.
Daha az kalorili atıştırmalıklar seçilmeli
Yemekten sonra tercih edeceğimiz tatlıların daha çok meyve tatlıları olması iyi olur. Kabak, ayva, armut, elma tatlısı olabilir. Tatlı olarak tek başına dondurma da tercih edebilirsiniz ama elbette üzerine ceviz, tahin ve kaymak eklememeye ya da çok az eklemeye özen göstermeliyiz. Yemekte veya yemek sonrasında kokteyllerin ve alkolün yanında atıştırmalıklar olabiliyor. Burada kalorisi düşük ama bizi oyalayabilecek su ve limonlu bardaklarda sirkeli salatalıklar, renkli biberler, havuçlar ve kuşkonmaz tarzı atıştırmalıklar tercih etmeliyiz. Ayrıca baharatlı, yoğurtlu, hafif labne peynirli bir dip sos veya içine kuru nane, kekik, pul biber, sarımsak çeşnisi kattığımız soslar da bizi oyalayacaktır. Kuruyemiş olarak avuç avuç tuzlu bademler, fındıklar, fıstıklar yerine daha çok çiğ olanları tercih edelim. Çiğ kuruyemişler hem daha hızlı doymamızı sağlar hem de daha az tuz alacağımız için ertesi günkü ödemimizi de dengelemiş oluruz. Kuruyemişlerde benim önerim en çok beyaz leblebi ve tuzsuz kabak çekirdeği olacaktır.
Meyveli kokteyller çok fazla kalori içerir
Gelelim alkol konusuna… Alkol konusunda da en hafif seçenekler 1-2 kadeh şarap ya da cin olacaktır. Çünkü bunun dışındaki alkol çeşitleri, meyve sularının olduğu kokteyller maalesef çok yoğun kalori ve şeker içerir. Alkolün bir gramı 7 kalori ve yağın bir gramı 9 kaloridir. Yani alkol aldığınızda yağ içmiş kadar kalori alırsınız. Biz diyetisyenler diyetlerde bu yüzden alkolü çok önemsiyoruz. Ama 1-2 kadeh beyaz şarap ya da cin-soda-limon gibi seçenekler alkol açısından geceyi daha hafif geçirmenizi sağlayacaktır.
Yılbaşı ertesinde bol su ve bitki çayları tüketilmeli
Yılbaşı gecesi en çok dikkat etmemiz gereken konu ‘hayır’ diyebilmektir. “Bugün diyet olmaz, sen zaten çok zayıflamışsın, bence bu akşam kaçırmalısın, sana kilo daha çok yakışıyor” gibi sözlerle ikram edilenleri geri çevirebilmeliyiz. Unutmayın ki yılbaşı akşam yemekleri erken saatte başlar ve çok ilerleyen saatlere kadar devam eder. Arada imkanınız varsa bitki çayı içebilirsiniz. Yemekte ve alkolde aşırıya kaçarsanız geceyi 3000-4000 kaloriyle tamamlayabilirsiniz. Bu da sizi sonrasındaki birkaç gün mutsuz edebilir. Bu yüzden hem yılbaşı gecesi aralarda hem de ertesi gün papatya, melisa, adaçayı gibi bitki çayları içerek vücudumuzu desteklemeliyiz. Unutmayalım ki sağlığımız sadece bir gece değil öncesinde ve sonrasında da bizim için hayati önemde. Sağlıklı, fit, mutlu, ailenizle ve sevdiklerinizle keyifle geçirebileceğiniz bir yıl diliyorum.