Yaşam Koçu Ve Meditasyon Eğitmeni Cangül Soydemir

EYVAH SINAV VAR

Yaşamın kendisi bir sınav yeri değil mi? Büyük sınavlar, küçük sınavlar arasında gelip gitme değil mi yaşam? Tam da genç arkadaşlarım, çocuklarımız, gençlerimiz için önemli sınav arifesindeyken ve asıl onlara yönelik öneriler hazırlarken, birden uyandım. Bir büyük yaşam sınavıyla karşılaştığımızda biz yetişkinler ne yapacağımızı tam olarak biliyor muyuz ki? Bütünlemeye kaldığımız konular tekrar tekrar yolda bizi test ederken, benzer hatalar içine hapsolmuyor muyuz? Aynı tepkileri verip sonra da yaşamın bize farklı bir yanıt vermesini talep ediyoruz. Öyle yapmayınca da yaşamı suçlamıyor muyuz?

Hadi eğri oturup doğru konuşalım. Kendi geçemediğimiz sınavlardan çocuklarımızın en başarılı olması hırsıyla hareket ediyoruz çoğu kez. Buna hakkımız var mı peki? Yok öyle değil mi? Yapmamız gereken aslında çocuklarımızın yaşamın gerçek sınavlarından önce okul sınavlarına olabildiğince rahat, ebeveynlerinden baskı görmeden sakince hazırlanmasını sağlamak.

O zaman şimdi biz yetişkinlerden önce genç arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Genç Dostum elbette çalışmak gerek. Ben o kısmı zaten geçtiğini düşünüyorum.

Şimdi adım adım geçelim birlikte:

1-Sen annenin veya babanın rüyasını gerçekleştirmek üzere bu dünyaya gelmedin. Kendi rüyan için buradasın. Ebeveynin olsa olsa sana, özellikle başarılı olma potansiyelin olan alanları keşfetmene yardımcı olabilir. Bu alanda önünü açar, seni destekler. Doğru yaklaşım budur. Bunun dışındaki baskı ve yönlendirmelere kulak asma. Kalbini dinle, aklınla birleştir. Bunu yapabilirsin.

2-Sınava kadar olan süreçte, bedenini rahatlatmaya çalış. Hatırla: Beden hareketli zihindir. Bedeni gevşettikçe zihin de dinginleşir. Olanak varsa doğada hareket et, koş. Bu olanağın yoksa hoşuna giden bir müzik aç, içinden geldiği gibi dans et.

3-Kendine güven. Bu saate kadar yoğun çalıştın. Sen güçlüsün, bilgilisin. İçteki bir OLUMSUZ SES’in senin cesaret ve özgüvenini sabote etmesine izin verme.

4-Düzenli imgeleme çalışması yap. Sana bir örnek vereyim: Evde sakin ve yalnız olduğun bir yerde otur seni rahatlatan bir müzik koy. Gözlerini kapat. Burundan nefese alıp verirken üçe kadar say. İyice rahatladığını hissedince sınav sabahını gözünün önüne getir. Sabah yataktan kalkıyorsun, son derece sakinsin, rahatsın. Kahvaltını yapıyorsun ve sınava gireceğin yere geliyorsun. Ve yine imgeleme yoluyla ne kadar rahat ve sakin nefes alıp verdiğini görüyorsun. Ve sınav başlıyor. Kendine güvenerek soruları yanıtlıyorsun. En son sahnede sınav kağıdını teslim ediyorsun.

Başardın. Başardın. Başardın. Kalpten kutluyorum seni.