WWDC24’ten Zeka Fışkırdı

Her yıl beklenen, Apple ekosisteminin işletim sistemlerindeki büyük yenilikleri keşfettiğimiz Dünya Geliştiriciler Konferansı 2024 (WWDC24) dün gerçekleşen online bir etkinlikle gerçekleşti.

iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11, visionOS 2, macOS Sequoia, ses ve görüntü yenilikleri ve en önemlisi büyük bir sürpriz tanıtıldı. Gelin yakından bakalım!

iOS 18

iPhone’ların işletim sistemi olarak bildiğimiz iOS 18 ile Apple, iPhone’u her zamankinden daha kişisel, yetenekli ve akıllı hale getiriyor. Bu güncelleme, kullanıcıların Ana Ekran ve Kilit Ekranlarını daha da özelleştirmelerine olanak tanıyan yeni seçenekler sunuyor. Fotoğraflar uygulaması, hatıraları daha iyi organize etmek ve paylaşmak için büyük bir yeniden tasarım alırken, Mail ve Mesajlar uygulamaları da gelişmiş arama ve düzenleme özellikleri ile güncellendi. Kişiselleştirme/özelleştirme konusunu daha da açacak olursak, denetim merkezi artık daha kullanışlı ve değiştirilebilir, uygulama ikonlarının rengi duvar kağıdıyla uyumlu olabilir ve uygulamaları gelişi güzel yerleştirebiliriz.

iPadOS 18

iPadOS 18, Apple Pencil için güçlü yapay zeka özellikleri ve uygulamalar içeriyor. Güncelleme, kullanıcıların Apple Pencil’ı daha etkili kullanmalarına yardımcı olacak birçok yenilik sunuyor. Özellikle, not alma ve çizim yapma deneyimlerini daha akıcı hale getiren yeni özellikler ekleniyor. Yeni uygulamalar sayesinde kullanıcılar çizim ve not alma işlemlerini daha kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Bu güncelleme, hem profesyonel kullanıcılar hem de günlük kullanıcılar için iPad’i daha güçlü bir araç haline getiriyor. Bu yeniliklerden birisi iPad’lere ilk kez gelen hesap makinesi ve yerleşik “Math Notes” uygulaması. Math Notes uygulaması ile karmaşık matematiksel işlemler yapay zeka sayesinde size çözümleniyor. Son olarak Smart Script özelliği ile yazdığınız yazıları konumlandırma, konumlandırırken el yazı stilinizi koruma gibi inanılmaz özelliklere sahipken, klavye ile yazımda da çığır açıyor.

watchOS 11

Giyilebilir akıllı saatten daha fazlası olan Apple Watch, artık bir sağlık merkezi. watchOS 11 ile de sağlıklı, aktif ve bağlantıda kalmamız için Apple Watch kullanıcılarını olan bizleri gün boyu desteklemeye devam ediyor. Örneğin yeni tanıtılan Vitals uygulaması ile Apple Watch kullanıcıları, gece boyunca gerçekleştirilen temel sağlık ölçümlerini hızlıca görebiliyor, iki veya daha fazla ölçüm değeri normal aralıkların dışına çıktığında uyarı alabiliyor ve sağlık durumlarının bağlamını daha iyi anlayabiliyorlar. watchOS 11, antrenmanların yoğunluğu ve süresinin zaman içinde kullanıcının bedenini nasıl etkilediğini ölçmenin yeni ve bilgilendirici bir yolu olan antrenman yükü özelliğini kullanıma sunuyor. Antrenman yükü, kullanıcıların son 7 gün içindeki antrenmanlarının son 28 güne kıyasla vücutlarını ne kadar zorladığını anlamalarına yardımcı oluyor.

visionOS 2

Geçtiğimiz Şubat ayında tanıtılan Apple Vision Pro cihazıyla teknoloji dünyasının gündemi uzun süre meşgul edilmişti. Daha birkaç ay önce tanıtılan cihaz yepyeni özelliklere kavuşuyor. Apple Vision Pro’daki uzamsal fotoğraflar, aile ve arkadaşlarla yaşanan favori anlara olağanüstü bir derinlik ve gerçekçilik kazandırıyor. visionOS 2 ile kullanıcılar doğrudan Fotoğraflar uygulamasındaki arşivlerinden uzamsal fotoğraflar oluşturarak anılarını yeniden görebiliyor. visionOS, sadece gözler, eller veya sesler aracılığıyla kontrol edilebilen çığır açan bir uzamsal arayüzü kullanıcılarla buluşturdu. visionOS 2, Apple Vision Pro’da gezinmeyi hızlandırıyor. Ayrıca, Home View ve Denetim Merkezi gibi sık kullanılan özelliklere ulaşmayı sağlayan yeni el hareketleri sayesinde kullanıcılar temel işlevlere daha kolay erişebiliyor. Bu yıl kullanıma sunulacak Mac Sanal Ekran, daha yüksek çözünürlük ve daha büyük boyut sayesinde yan yana duran iki 4K monitöre eşdeğer büyüklükte ultra geniş bir ekran oluşturabilecek. Ki bu inanılmaz bir çözünürlük ve deneyim sunuyor olacak.

macOS Sequoia

Elbette tüm işletim sistemlerimiz gibi macOS da büyük yenilikler aldı. En büyük yenilik, iPhone’unuz kilitliyken Mac cihazınızda yeni bir ekranla iPhone kullanımınızı devam ettirmeniz diyebiliriz. Dünyanın en hızlı tarayıcısı Safari’de sunulan Highlights özelliği, kişiler, müzik, filmler ve TV programları hakkında daha fazla bilgi veren yönlendirmeler, özetler veya hızlı bağlantılarla internette bilgi keşfini daha da kolaylaştırıyor. Yeniden tasarlanan Okuyucu, kullanıcının okuduğu yazının sadeleştirilmiş bir görünümüyle birlikte, daha uzun makalelerde okuyucuya özet ve içindekiler tablosu sağlayarak yazıları dikkat dağıtıcı unsurlarla karşılaşmadan okumanın daha da fazla yolunu sunuyor. Ve diğer büyük değişim ise oyun geliştiricilerinin Apple Silikon’un inanılmaz gücünü fark edip, marketteki en önemli oyunları sisteme getirecekleri oldu diyebiliriz.

VE SÜRPRİZ!!!

Yapılan araştırmalar, yıllar boyunca ilerleyen teknolojinin hızı, pandemi sebebiyle 4’e katladığını gösteriyor. Ve bu her geçen yıl daha da arttı. Son yıllarda hayatımıza giren yapay zekâ olgusu ve ortaya çıkardıkları şaşırtıcı işler hem tartışma konusu oldu hem de hayatlarımızı kolaylaştırmaya devam etti. Tüm bu gelişmelerden sonra tüm gözler, bir teknolojiyi geliştirmeden, mükemmelleştirmeden lanse etmeye Apple’ın üzerindeydi. Ve o gün geldi çattı. Apple, üretken modellerin gücünü kişisel bağlamla birleştirerek inanılmaz derecede faydalı ve özgün akıllı teknolojiler sunan kişiye özel akıllı teknoloji sistemi Apple Intelligence’ı iPhone, iPad ve Mac’e getirdiğini duyurdu.

Öncelikle iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya sistem genelinde entegre edilen yepyeni Writing Tools ile kullanıcılar Mail, Notlar, Pages ve üçüncü taraf uygulamalar dahil olmak üzere hemen hemen her yerde metinlerini yeniden yazabiliyor, düzeltebiliyor ve özetleyebiliyor. Mail uygulamasında Priority Messages, bildirimlerde Priority Notifications gibi destekleyici yardımların yanı sıra kullanıcılar şimdi Notlar ve Telefon uygulamalarında ses kaydedebiliyor, sesi metne aktarabiliyor ve seslerin özetini çıkarabiliyor. Görüşme sırasında kayıt başlatılırsa bu durum katılımcılara bildiriliyor. Kayıt sona erdiğinde Apple Intelligence bir özet çıkararak önemli noktaların akılda kalmasına yardımcı oluyor.

Apple Intelligence sayesinde, ayrı bir uygulama olan ve yerleşik olarak da bulunan Image Playground adındaki uygulama ile kullanıcılar Animasyon, İllüstrasyon veya Eskiz stillerinden birini seçerek saniyeler içinde eğlenceli görseller oluşturabiliyor. Apple Intelligence, fotoğraf ve video aramayı daha da kolay hale getiriyor. Şimdi belirli fotoğrafları doğal bir dille aramak mümkün. Ayrıca Clean Up aracı, bir fotoğrafın arka planındaki dikkat dağıtıcı unsurları, süjeyi yanlışlıkla etkilemeden belirleyip kaldırabiliyor.

Anılar uygulamasında kullanıcılar bir tanım yazarak istedikleri hikayeyi oluşturabiliyor. Dili ve görüntüyü anlayabilen Apple Intelligence, tanıma en uygun fotoğrafları ve videoları seçip fotoğraflardan belirlediği temalara göre bölümlere ayrılmış bir hikaye oluşturuyor ve bunu kendi akışı olan bir film haline getiriyor.

Apple Intelligence’tan güç alan Siri, sistem deneyimine çok daha derinlemesine entegre oluyor. Daha zengin bir dil anlama kapasitesine kavuşan Siri şimdi çok daha doğal, bağlama hakim ve kişiye özel bir şekilde kullanıcıların günlük işlerini kolaylaştırıp hızlandırıyor. Kullanıcılar kelimelerde takılsa da Siri bunu takip edebiliyor ve girilen tüm istekler arasında bağlamı koruyor. Ayrıca kullanıcılar Siri’ye yazıyla da ulaşabiliyor. O an hangisi uygunsa ister yazarak ister konuşarak Siri ile iletişime geçebiliyorlar. Siri, etkinleştirildiğinde ekranın kenarlarını şık bir biçimde saran parlak ışıkla yepyeni bir tasarıma da kavuştu.