Küresel ısınmayla birlikte mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklıklar çeşitli sağlık problemlerini de doğrudan etkiliyor. Bunlardan biri de venöz yetmezlik sorununun bir parçası olan ve varisler. Yüksek sıcaklıkların varislere bağlı rahatsızlıkları artırdığına dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas ısı artışlarının damarlarda genişlemeye sebep olduğunu ve bu nedenle varislerin daha belirgin hale geldiğini dile getirdi. Prof. Dr. Semih Barlas, varisi olanlara aşırı sıcaklar için tavsiyelerini 5 maddede sıraladı.
1-Ilık ya da soğuk suyla duş alınmalı
Bacaklarımızda gördüğümüz ve çoğu zaman yanlış bir yaklaşımla sadece kozmetik bir sorun olarak değerlendirilen varisler, aslında bir dolaşım hastalığının belirtileridir. Bacaklarımızdaki kirli kanı akciğerlere taşıyan venlerin (toplardamarlar) içindeki kapakların bozulup kanın geri kaçmasına venöz yetmezlik, bu sorunun yarattığı belirtilere ise varis denir. Varis sorunu venöz yetmezlik probleminin bir parçası olduğu için hava sıcaklıklarının artması varisleri daha belirgin hale getirebilir. Vücudumuz, artan sıcaklığa karşı kendini serinletmek için damarları genişletir. Sıcaklık artışıyla kendini daha fazla gösteren varisler hem görünümle ilgili hem de ağrı, kaşıntı, yanma ve aşırı yorgunluk gibi şikayetleri beraberinde getirir. Sıcak suyla banyo yapmak, duş almak veya saunaya girmek damarların daha da genişlemesine yol açacaktır. Aşırı sıcaklarda en doğru yöntem ılık suyla banyo yapıp bacaklara soğuk suyla masaj yapmak olacaktır.
2- Bol sıvı tüketilmeli
Varis sorunu venlerin içindeki kapakçıklarla ilgilidir. Bacaklarımızdaki venler yerçekiminin ters yönünde taşıma yapmak zorundadır. Bacak adalelerinin kasılması venlerin içindeki kapakları açar ve kanı yukarı doğru iter. Bacak venlerinin içindeki kapakçıkların düzgün çalışmamasına bağlı olarak damarların taşıdığı kirli kan ayaklara doğru geri kaçar ve göllenme yapar. Venlerin içindeki basınç artışı sonucu venler genişleyerek kıvrılır. Genişleyen ven içindeki kapaklar da kanı tutma özelliklerini tamamen yitirir. Venöz yetmezlik olarak ortaya çıkan bu hastalığın tüm belirtilerine varis denir. Aşırı sıcaklarda çok fazla sıvı kaybettiğimizde kanımız koyulaşır. Koyulaşan kanı yeterli derecede sıvı tüketerek yeniden sulandırabiliriz. Böylece ven kapakçıkları üzerine binen gerilim de azalacak ve varis görünümleriyle, varislere bağlı şikayetlerde ciddi bir artış olmasının önüne geçilecektir.
3-Dengeli güneşlenip, gölgede kalmak tercih edilmeli
Varis şikayetleri arasında olan ağrı, ağırlık hissi, kaşıntı, yanma ve yorgunluk gibi belirtilerde sıcaklıklarla birlikte artış yaşanması olasıdır. Vücudumuz, bizi soğutabilmek için, zaten genişlemiş ve içinde yer yer göllenmeler oluşmuş venlerin içine daha fazla kan pompalamak durumunda kalacaktır. Bu da, göllenen kan miktarında artışa, daha fazla ödeme (şişliğe) ve ven kapakçıklarındaki bozulmanın artışına yol açar. Bozulmadaki artış kişinin varis görünümünü de arttırır. Bu yüzden güneşin doğrudan gelen ışınlarından kaçarak gölgeli alanlara geçmek varislere daha iyi gelecektir. Bronz bir tene sahip olmak için uzun süre güneş altında kalmak estetik açıdan varislerin daha da belirginleşmesi sorununu da beraberinde getirebilir. Saat 11.00 ile 15.00 arası güneşin en yüksekte ve sıcağın en fazla olduğu saatlerde olabildiğince gölgede ve serin alanlarda durulmalıdır.
4- Yüzme, hafif egzersizler ve yürüyüşler faydalı
Sıcak hava genellikle enerjimizi tüketir ve kendimizi yorgun hissettirir. Hareket azlığı, dolaşımımızı etkiler ve varislerimizin durumunu daha da kötüleştirir. Küçük yürüyüşler ve hafif egzersizler çok yararlı olacaktır. Bu konuda imkanlar dahilindeyse yüzme en faydalı olanıdır. Yüzme, vücudu serinletmesi, baldır kaslarını harekete geçirmesi ve genişlemiş venleri daraltması nedeniyle çok faydalıdır. Tüm bunların hiçbirini yapamıyorsak, en azından ayak parmak uçlarımız üzerinde yükselip-alçalma hareketini uygulamak dahi, bacaklarımızı rahatlatacaktır.
5- Varis tedavisi ertelenmemeli
Sıcaklıklarla birlikte vücuttaki sıvı kaybı da artacaktır. Bununla birlikte uçakla veya karayoluyla tatile giderken uzun süre bacakların hareketsiz kalması özellikle varisleri olanlarda DVT (Derin Venoz Trombus) gelişimi riskini artırır. DVT ise süratle tedavi edilmediği takdirde akciğer pıhtısı olarak da bilinen Pulmoner Emboli’nin oluşumuna sebep olabilir. Bu olasılık hayati önem taşır ve sıcak yaz aylarındaki yolculuklarda özellikle varisli hastaların bu konuya çok dikkat etmesi gerekir. Daha ciddi sorunlara yol açmaması için varis tedavisi ertelenmemelidir. Modern varis tedavi yöntemleri sayesinde kesiye bile gerek kalmadan yüksek başarı oranları yakalanabilmektedir. Doğru tanı ve tedaviyle varisler çok hızlı bir iyileşme sürecine girecektir ve kişinin bu sorundan tamamen kurtulması mümkün olacaktır.