VAJİNAL MANTAR

ÇEKİLMEZ ÇİLE, VAJİNAL MANTAR

Hemen hemen tüm kadınların hayatlarında en az bir kez karşılaştığı genital bölge enfeksiyonlarının en sık görüleni vajinal mantar enfeksiyonu aslında genital bölgede görülen enfeksiyonların geneline verilen addır. Genellikle Candida Albicans mantarının neden olduğu, insanı hayattan bezdiren, günlük hayatı etkileyen bu lanet durum, hararetli bir kaşınma, genital bölgede şişlik ve kızarıkla kendini gösteriyor ve kolay kolay vücudu terketmiyor. Araştırmalara göre hayatının bir evresinde mantar enfeksiyonu geçiren bir kadının bu enfeksiyonu tekrar geçirme olasılığı var. Mantarın üremesini anlık durdursanız bile, eğer dikkat etmezseniz ve düzenli kontrole gitmezseniz, o mantarın tekrar üreme riski oldukça yükseliyor. Bu yüzden öncelikle enfeksiyonun hangi cins mantardan ürediğini doktorunuzun kültür testinden sonra tayin etmesinden sonra ciddi bir tedaviye başlamalısınız ki tekrar tekrar bu çileyi çekmeyin.

Mantar enfeksiyonu aşırı antibiyotik kullanımından, kötü beslenme alışkanlıklarından, uyku düzeni bozukluğundan, şeker hastalığından, güçsüz bağışıklık sisteminden, stresten, adet dönemi hormon düzensizliğinden kaynaklanabilir. Vücutta beliren ilk vajinal mantar enfeksiyonundan sonra ise tekrar mantarın tekrar üremesi oldukça kolaylaşıyor. Hali hazırda genital bölgede yer eden mantar kendini sıklıkla ve kolaylıkla tekrar gösterebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Çoğunlukla süt kesiği kıvamında, bazen daha sıvı biçimde yoğun akıntı
  • Şiddetli kaşınma
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Cinsel ilişki sırasında yanma hissi
  • Kızarıklık, şişme

MANTARIN TEKRARLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN SİZE TAVSİYELERİMİZ;

Doktorunuza Kontrole Gidin

Düzenli aralıklarla kontrole gidin. Mantar tedavisi için genellikle vajinal veya oral antibiyotik, krem ve vajinal flora düzenleyici ilaç tedavisi uygulayan doktorlar, enfeksiyonun tedavi sonrası durumunu da kontrol altına alarak tekrarlamasını önleyebilir. Ayrıca uzun zaman vücutta kendini belli etmeyen, cinsel yolla bulaşan hasatlıkların da tetikleyebildiği mantar oluşumu için mutlaka vajinal kültür örneği vermenizi öneririz.

Pamuk Çamaşırlar Seçin

Tüm sentetik çamaşırlarınızı atın. %100 pamuk iç çamaşırları giyinin. Sentetik, naylon çamaşır veya bikini altları kullanacaksanız bile ağ kısımları pamuktan üretilmiş olanları tercih edin. Çamaşırlarınızı diğer kıyafetlerden ayrı olarak yüksek ısıda yıkayın.

 

Islak Bırakmayın

Asla vajinal duş almayın. Banyo sonrası, cinsel ilişki sonrası veya denizden çıktığınızda genital bölgenizi çok iyi kurulayıp, kuru çamaşır veya bikini giymeniz oldukça önemli. Nemli ortamda üremesi kolaylaşan mantar yüzünden enfeksiyon oluşma riski yüksek oluyor. Küveti doldurup saatlerce oturmak bu durumda çok mantıklı bir hareket olmayacak. Islak bikini ya da mayo ile kumsalda oturmak ise üzgünüz ama en sinsi düşmanınız.

 

Kondom Kullanın

Tedavi süresince korunarak cinsel ilişkiye girmek, zaten enfeksiyona açık olan vajinaya bakteri girişini engelleyecektir.

 

Bol Bol Su İçin

Günde en az 2 litre su içerek enfeksiyonun vücuttan atımını kolaylaştırabilirsiniz.

 

Antibiyotik Kullanmayın

Eğer çok zorunda değilseniz antibiyotik kullanmayın. Antibiyotik kullanımı mantara sebep veren başlıca faktörlerdendir.

 

Dar Giyinmeyin

Bir süreliğine kot, tayt gibi genital bölgeyi havasız bırakacak ve nem oranını arttıracak kıyafetlerden uzak durun. Etek giymenizi tavsiye ederiz.

 

Ped Yerine Tampon Kullanın

Bu konuda çok farklı görüşler olsa da adet dönemi bakteri geçişine oldukça müsait olan genital bölgeyi ped kullanarak daha da bakteriye açık hale getirdiğimiz bir gerçek. Uzun süre havasız ve nemli kalan bölge, pedlerin biriktirdiği bakteriyle daha da hassaslaşıyor. Tampon kullanmayı ve sık sık tamponunuzu değiştirmeyi deneyin. Tampon kullanamıyorsanız bile en azından kokusuz pedleri tercih edin. Vajinal florayı bir de kimyasalla bozmayın.

 

Düzgün Beslenin

Mantar enfeksiyonuna müsait bir bünyeniz varsa öncelikle gıda intoleransı testine girmenizi öneririz. Bazı mantar üremesini kolaylaştıran gıdalara karşı vücudunuz direnemiyor olabilir. Bira, şarap, ekmek gibi maya ile üretilen besinlerden ve işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durarak iyi ve sağlıklı beslenmeye, su içmeyi aksatmamaya çalışın.

 

Düzenli smear testi yaptırmayı da ihmal etmeyin!