Modanın çevresel etkisini azaltarak döngüsel moda sistemine geçişin öncülerinden biri olan H&M, Türk sanatçıları da destekleyerek mağazalarında sürdürülebilirlik temalı eserlere yer veriyor.
Geçtiğimiz yıllarda sanatın sürdürülebilir yönünü Zorlu Mağazası’na taşıyarak sürdürülebilirliğin farklı alanlarına dikkat çeken H&M, keyif duyduğu bu projesine yeni mağazalarını da ekleyerek devam ediyor.
H&M, Zorlu, İstinye Park ve Akasya olmak üzere İstanbul’da bulunan üç mağazasında 15 ay süresince sürdürülebilir sanatın en başarılı isimlerinden olan Türk sanatçı Deniz Sağdıç’ın eserlerini sergiliyor. Bu projeyle H&M, sanata verdiği önemi, sürdürülebilir moda ile birleştirerek modada döngüsel düşünce yapısını desteklediğini bir kez daha gösteriyor.
Sanatçı Deniz Sağdıç, eserlerinde tekstil atıklarından aldığı materyalleri geri dönüşüm ve ileri dönüşüm teknikleriyle kullanarak sürdürülebilir bir şekilde yaratıyor. Denim pantolon atık parçalarıyla yaptığı H&M H&M Zorlu ve İstinye Park’ta bulunan eserlerinde, gezegenimizin geleceği için hepimizin bireysel önemine vurgu yaparken spiral dokuyla da döngüsel ekonomiye atıfta bulunuyor. H&M Akasya mağazasındaki eserinde ise bluz atık parçalarını kullanarak sürdürülebilir moda ve sanatı birleştiriyor.
2013 yılında Globaldeki ilk Kıyafet Toplama Girişimini başlatan H&M döngüsel modanın öncüsünü olmak istiyor. Kıyafetlerin yeniden giyilmesi, tekrar kullanılması veya geri dönüştürülmesi için müşteriler tarafında kullanılmayan kıyafetler mağazalarda bulunan kutulara atılıyor. Bu proje ile beraber doğaya katkı sağlamak ve geri dönüştürmek üzere Türkiye’de 2013’den beri yaklaşık 2500 ton kıyafet toplandı.
H&M, modanın geri dönüşümüne katkıda bulunmak isteyen tüm müşterilerini mağazalardaki eserleri görmeye ve giymedikleri kıyafetleri geri dönüşüm kutusuna atmaya davet ediyor!