Ressam Ayşe Kıran Panoptikon Serisi İle Görsel Sınırları Zorluyor

Ressam Ayşe Kıran, yeni serisi Panoptikon ile sanatsal sınırları zorluyor ve alışılmış kalıpların çok ötesine geçiyor. Steampunk’ın retro-fütürist dokusunu, gotik estetikle birleştirerek, sanatçı kimliğiyle mühendislik geçmişini ustaca harmanlayan Kıran’ın portrelerinde yer alan mekanik dişliler, çarklar, paslanmış yapılar, metalik renkler, pusulalar ve eski haritalar gibi öğeler, yalnızca görsel değil, derin bir anlam dünyası yaratıyor.

Mühendislik eğitimi ve finans sektöründe yaklaşık 15 yıl süren üst düzey yöneticilik kariyerinin ardından, çocukluk tutkusuna yönelen Ressam Ayşe Kıran, 2018 yılında kendi resim atölyesini kurarak profesyonel sanata adım attı. 2023 yılında Benim Ben’im adını verdiği ilk kişisel sergisini izleyiciyle buluşturan Kıran, Panoptikon serisiyle kalıpların dışına çıkarak, sanatsal dünyasında yeni bir döneme imza atıyor.

Çocukluğundan beri bağlı olduğu resim sanatının uçsuz bucaksız yolculuğunun şimdiki durağı Panoptikon serisi için;

“Bu serimin ilk ortaya çıkışı George Orwell’in 1984 adlı distopik romanını okumaya başlamamla oldu, Orwell’in o karamsar, kasvetli, yoğun baskı ve gözetim altındaki bireyin özgürlük arayışına karşı totaliter baskının işlendiği ve modern dünyanın çelişkilerinin derinlemesine sorgulandığı romanının daha ilk sayfalarından itibaren hayalimde şu an yapmış olduğum seriyi anlatan imgeler, figürler ve renkler canlanmaya başladı ” diyen sanatçı  yaptığı araştırmaların 1984 romanının kasvetli atmosferindeki tele-ekranlar, propaganda makineleri gibi endüstriyel sistemlerce kontrol edilen toplumun ve bireylerin mahremiyetinin sürekli olarak tehdit altında olduğu bir dünyanın betimlenmesinin temelinde yatan ve son serisine adını vermesine sebep olan “Panoptikon” felsefesine kadar götürdüğünü belirtiyor. Bugün gelinen noktada günümüz teknolojilerinin bireyler üzerinde yarattığı gözetimin tam olarak da bu mantık üzerine kurulu olduğunun altını çizen Ayşe Kıran “Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve internete bağlı diğer cihazları bireylerin her an ne yaptıklarını takip edebilen sistemlerle donatılmış durumdadır. Bir anlamda herkesin cebindeki telefonlar onları gözetleyen birer Panoptikon kulesi haline gelmiştir” diyor.

Resim yolculuğunda Roma’da İtalyan hiperrealist sanatçı Emanuele Dascanio’nun Roma Le Muse’deki hiperrealizm atölyesi ve Torino’da Silvio Porzionato’nun atölye çalışmalarıyla farklı deneyimlere de imza atan Ayşe Kıran, Işık Üniversitesi’nde ise Resim Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Benim Ben’im ismini verdiği ilk kişisel sergisini 2023 yılında izleyici ile buluşturma fırsatını yakalayan sanatçı birçok sanat etkinliği, karma ve grup sergilerinde yer almıştır.