Günlük hayatımızı baştan sona etkisi altına alan hormonların mutluluk üzerindeki etkilerini yakından inceliyoruz.
Yediğiniz yemekten içtiğiniz suya, kıyafet renginizden çevrenizdeki arkadaşlarınıza kadar her detayın hormonlarınız üzerinde aktif rol oynadığını biliyor muydunuz? Eğer bu konu hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor, bilgi birikiminizi arttırmak istiyorsanız gelin birlikte hormonların büyüsüne yakından tanık olalım.
Hormon Nedir?
İlk olarak hormonun ne olduğuyla konuya giriş yapabiliriz. Hormon; vücudumuzdaki bezler tarafından üretilen ve birden fazla çeşidiyle farklı duyulara hizmet eden kimyasallardır.
Mutluluk Hormonu Nedir, Nasıl Salgılanır?
Mutluluk hormonu terimi bilimsel bir terim olmasa da psikiyatrist ve psikologlar tarafından bu şekilde adlandırılan hormonlar, genellikle dört ana başlıkta öne çıkarlar. İşte dört ana mutluluk hormonu:
Serotonin: Ruhsal denge ve mutluluk hissiyle özdeşleştirilen serotonin hormonu, beyin ve bağırsaklarda üretilir. Vücutta yüksek seviyede bulunduğunda depresyonu önleyen bu hormon, güneş ışığı ve egzersiz yardımıyla desteklenebilir.
Dopamin: Ödül ve zevk duygularıyla ilişkilendirilen dopamin; öğrenme, motivasyon, eğitim ve iş hayatlarında tetiklenebilir. Uyku düzenini iyileştirmek, meditasyon ve masaj vücudunuzdaki dopamin seviyesini arttırmaya yardımcı olabilir.
Endorfin: Ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan ve mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfin beyinde üretilir. Stres ve anksiyeteyi azaltmaya doğal bir çözüm olan bu hormonun vücuttaki seviyesi mutluluk verici aktiviteler yardımıyla arttırılabilir.
Oksitosin: Sosyal bağlantı kurma, güven duygusu ve sevgiyle ilişkilendirilen oksitosin, hipotalamus tarafından üretilir. Genellikle hayvansal gıdalardan alınan bu hormon nar ve avokado tüketiminde de yüksek düzeyde salgılanır.
- İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>>> Gençlik İksiri Kolajen Hakkında Bilmeniz Gerekenler!