EV EKONOMİSİ: KOLAY PARA BİRİKTİRMEK İÇİN 5 TAKTİK

Kolay kazanılmıyor ama göz açıp kapayıncaya kadar elden uçup gidiyor.. Her türlü tüketimin bağımlısı haline geldiğimiz kapitalist düzende evde kolayca üretebileceğimiz şeyleri bile en yakın zincir marketten alıyor ya da internetten bir tıkla sipariş veriyoruz. Satın alımın bu denli kolay ve erişilebilir olması, kredi kartlarımızın gelirimizle örtüşmediği sanal gerçeklikte ipin ucunu kaçırmak an meselesi.

Hem tüketim çılgınlığına son vermek hem de gerçekten ihtiyacınız olmayan bir şeyi tüketmektense hayatı sadeleştirip aynı zamanda para biriktirmek için dikkate almanız gereken birçok ipucu var.

Aşırı tüketimi durduracak ve hayatınızı basitleştirecek taktiklerle kolay bir şekilde para biriktirebilirsiniz. İşte para biriktirmek için uygulayabileceğiniz pratik ipuçları..

1- BÜTÇE ŞART!

Bir anda hırslanıp para biriktirmeye karar vermek işin kolay kısmı. Asıl mesele bu kararı pes etmeden uygulayabilmekte. Bunun için temel şart bütçe tutmak. Gelirinizi ve aylık düzenli giderlerinizi her ay not alın. Bu durumda size lüks harcamalar ve birikim için ne kadar tutar kalıyor belirleyin. Bu tutarlara uymaya çalışın. Birikim miktarını maaşınız yattığı gibi vadeli bir hesapta biriktirmek hem o tutarı garanti olarak birikim hesabına aktarmanıza hem de vade süreniz bitene kadar ona dokunamamanıza yol açar. Böylece elinizin altında olsa kolayca harcayabileceğiniz bir miktar cüzdanınızdan uzak ve daha güvenli bir yerde birikiyor olur.

Bütçenizi aşmamanın en önemli sırrı ise tabii ki gereksiz tüketimden hayatın her alanında kaçınmak. Sezonun ortasında değil de indirim zamanı alışveriş yaparak, ihtiyacınız olmayan şeyleri almayarak, eşya paylaşım istelerinde aktif olarak bütçenize sadık kalmanız mümkün.

Aylık 4,000 Türk Lirası gelir durumunda, aşağıdaki gibi bir bütçe oluşturabilirsiniz.

  • Ev kira/fatura: 2,000 TL
  • Gıda: 600 TL
  • Benzin: 400 TL
  • Sağlık: 200 TL
  • Lüks Harcama: 400 TL
  • Birikim: 400 TL

2- ALIŞVERİŞE GİDERKEN MUTLAKA EKSİK LİSTESİ YAPIN

Buzdolabınızın üstüne her daim eksik listesi bulunsun. Eksilen mutfak ihtiyaçlarınızı her gün listeye ekleyin. Bu liste para biriktirmenin işlevsel taktiklerinden çünkü listenizde sadece gerçekten ihtiyacınız olan şeyler yazacak. Böylece aynı ürünü üçüncü kez almaktan ya da alışverişte aşırıya kaçmaktan kurtulursunuz.

Bu tür bir listeyi sadece mutfak alışverişinizde değil genel olarak aylık ihtiyaçlarınızda da kullanabilirsiniz.

3- KREDİ KARTINIZI TEKE İNDİRİN

Gelir gider karşılaştırması yaparken bizi en çok hataya düşüren sahip olduğumuz kredi kartları oluyor. Bankaların bir lütfuymuş gibi görünen, harcıyorken cebimizden para gitmiyormuş hissi uyandıran bu sinsi tüketim aracından ne kadar uzak durabilirseniz o kadar iyi. Nakit harcama yapmaya, kredi kartınızın limitini azaltmaya ve çok fazla harcama yapmamaya çalışın. Sırf indirim kampanyalarını gördünüz diye ihtiyacınız olmayan tüketim mallarına harcama yapmak zorunda değilsiniz. Unutmayın, kredi kartı kullanması kolay ama borcundan kurtulması oldukça zor bir araçtır.

4- HARCAMALARINIZI KAYDEDİN

Para biriktirme davanızda kararlıysanız ne harcama yaptığınızın zaptını tutmak en işe yarayan taktiklerden biridir. Harcamalarınızın hesabını ne kadar iyi tutarsanız birikimleriniz o kadar istikrarlı olur. Neye ne kadar harcadığınızı görmek, problemin nerede olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin online alışveriş sitelerinde fazla harcama yaptığınızı tespit ederseniz kendinize bir limit koyabilirsiniz.

Sadece büyük tutarlı harcamaları değil tüm harcamalarınızı kayıt altına alın. Düzenli fiş alarak ve fişlerinizi kontrol ederek bu işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca para biriktirmek ve masraflarınızı kayıt etmek için kullanabileceğiniz  Wally, Spendee gibi birçok faydalı mobil uygulamadan da faydalanabilirsiniz.

5- KENDİ KAHVENİZİ YAPIN, ÖĞLE YEMEĞİNİZİ EVDEN GÖTÜRÜN

Ucuz tüketim kollarından biri de hızlı yiyecek ve içecek sektörüdür. Bir kahveciye girip kahve alma işlemi kimilerine göre bir lüks tüketim kimilerine göre günlük rutin olabilir. Bir kahve alımında bütçenizi sarsmayacak miktar, eğer her gün bu rutini uyguluyorsanız göz ardı edemeyeceğiniz bir harcama miktarına ulaşabilir. Siz de zincir kahvecilerin müptelası bir beyaz yakalıysanız uygulayacağınız ufak bir değişiklikle hem daha az işlenmiş kahve içebilir hem kartondan plastiğe daha az tüketebilir hem de cebinizi düşünebilirsiniz. Bir kahve makinesi alıp kendi kahvenizi üretmeniz en kral kahveciden aldığınız kahveden daha tatlı gelebilir.

Aynı şekilde öğle yemeğinizi hem daha sağlıklı hem daha ekonomik bir öğün haline getirebilirsiniz. Evden getirdiğiniz öğle yemeğiniz daha az tüketmenizi ve daha kolay biriktirmenizi sağlayacak.