Günümüzde sağlıklı yaşam ve fitness trendleri, vücudun günlük işlevselliğini artırmayı hedefleyen egzersizlere odaklanıyor. Bu çerçevede fonksiyonel antrenman, dikkat çeken bir vücut egzersiz yaklaşımı olarak öne çıkıyor.
Fonksiyonel antrenman, vücudun işlevselliğini artırmak, güç, esneklik, denge ve koordinasyonu geliştirmek için tasarlanmış çeşitli egzersizleri içerir. Bu egzersizler, günlük yaşam aktivitelerinde kullanılan hareketleri taklit ederken birden fazla kas grubunu ve eklemleri aynı anda çalıştırmayı amaçlar.
Fonksiyonel antrenmanlar ile temel olarak birden çok kas grubunuzu çalıştırın.
Egzersiz, kişinin sağlıklı olması için gereken değerleri geliştirerek, koruyarak, doğru şiddetteki pratiklerle, gerçek potansiyeline ulaştırmak için yapılır.
Egzersiz danışmanı Göksu Tumaç fonksiyonel antrenmanlar ile ilgili şunları söyledi;
‘Fonksiyonel antrenmanlarda temel olarak birden çok kas grubunun aynı anda çalıştığını söyleyebiliriz. Fonksiyonel ismini almasının bir nedeni de gün içindeki hareketlerimize, günlük yaşantımıza katkı sağlayacak hareketlere odaklı olunmasıdır. Bu tarz egzersizlerde itme, çekme, zıplama, fırlatma gibi kavramlar ön plandadır. Bahsettiğimiz bu hareketler de, aslında gün içinde hep yaptığımız hareketlerdir. Farklı açılarda ve yüksek yüklenmelerle bunları uygulamak olumlu etkiler sağlayacaktır.’ Dedi.
Beden Farkındalığı: Zihin ve Vücut Arasındaki Bağlantıyı Kuvvetlendirmek
Beden farkındalığı, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmek için diğer duyularımızla birlikte hareketlerimizi etkili bir şekilde planlamaya ve koordine etmeye yardımcı olur. Beden farkındalığının azalması, kötü koordinasyona neden olabilir, aktiviteleri tamamlamak için çok fazla veya çok az güç kullanılabilir.
Eğer kişiler bedenlerini tanımlayabiliyorsa, vücutlarının duygusal, fizyolojik ve fiziksel uyarımlarını iyi algılayabiliyorsa yani benden farkındalığı yüksekse, depresif semptomlar daha az görülür ve ağrı belirtileri azalır. Buna bağlı olarak bu kişiler daha kaliteli bir hayat sürerler.
Göksu Tumaç bedenimizin farkında olmamızın önemi ile ilgili şu noktalara dikkat çekti;
‘Beden farkındalığını geliştirmek için birçok farklı yol bulunur. Bunlardan bazıları; Düzenli yapılan egzersizler kişilerin psikolojileri üzerinde olumlu etkiler bırakır. Egzersiz, öz yeterliliği, benlik saygısını ve beden farkındalığını artırmak için tercih edilen bir yöntemdir Meditasyon ya da yogada geliştirilen vücut farkındalığı, ağrı yönetimini ve duygu düzenlemeyi iyileştirebilir.
Beslenme ve yeme alışkanlıkları beden farkındalığı üzerinde etkilidir. Örneğin, meyve ve sebze alımı, bununla birlikte ne yediğinin farkına vararak, dikkatli bir şekilde yemek yeme beden farkındalığını geliştirmeye yardımcı olur. Gün içerisinde yapılabilecek küçük farkındalık egzersizleriyle beden-zihin ilişkisi güçlendirilebilir.’
Egzersiz Danışmanı Göksu Tumaç; Beden Farkındalığı-Dans, Mat Pilates, Reformer Pilates, Fonksiyonel Antrenman, Zumba, Barre Pilates ve Stretching alanlarında danışanlarına hizmet vermektedir. ‘Yolculuk Senin’ mottosuyla çıktığı yolculukta Göksu Tumaç’ ın kitabı da raflardaki yerini aldı.