Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini, vücudun genel sağlığı ve iyiliği için büyük önem taşıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliği, ülkemiz dahil tüm dünyada sık rastlanan ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Ana kaynağının güneş ışınları olduğu D vitamini, besinlerde çok az miktarda bulunuyor. Bu nedenle güneşten yeterince yararlanılamadığı durumlarda, D vitamini eksikliğinin yaşanması kaçınılmaz oluyor.
D vitamini eksikliği tüm dünyada hızla artıyor
Vücudun kendiliğinden üretemediği D vitamininin, sağlık açısından ciddi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ülkemizde son dönemde artış gösteren D vitamini eksikliğinin, neredeyse dünya genelinde yaşandığını, İngiltere’de yetişkin nüfusun yüzde 50’sinin D vitamini düzeyinin yetersiz olduğunu, ABD’de son yıllarda D vitamini eksikliğinin hızlı bir şekilde yükseldiğini, güneş ışınlarının bol olduğu Ortadoğu ülkelerinde bile çeşitli nedenlerle D vitamini eksikliğinin görülebildiğini belirtti.
D vitamini olmadan kalsiyum vücut tarafından emilemez
D vitamini eksikliğinin fark edilmesinin kolay olmadığını belirten Garipağaoğlu, “D vitamini eksikliğinin başlıca belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, nedensiz mutsuzluk ve depresyon bulunuyor” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “D vitamininin vücutta bilinen en önemli görevi; kemik kütlesinin sağlanması ve korunmasıdır. Kemik dokusunun ana minerallerinden biri olan kalsiyum, D vitamininin varlığında kemiklere yerleşir. D vitamini ayrıca vücutta, sinir sisteminden, kasların çalışabilmesi ve bağışıklığın devam etmesine kadar önemli görevlerde bulunur. D vitamini seviyesinin düşük olması kemik erimesini tetikler” dedi.
Kemik erimesi D vitamini eksikliği ile ilişkili
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu güneş ışınlarını uzun süre dik alan ülkelerde dahi yeterince yararlanılmadığı takdirde, D vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu, bunun sonucunda kemik kırıkları ve kemik erimesi gibi sorunların kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
D vitamini yönünden zenginleştirilmiş besinler tüketilmeli
D vitamininin besinlerde çok az miktarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Güneş ışınlarının cilde doğrudan yansıması sonucu vücutta üretilen D vitamininin yeterliliği için gündüz 11.00 ve 15.00 saatleri arasında, güneş kremi kullanmadan, ortalama 15 dakika direkt güneş ışığına maruz kalmak gerekiyor. Pencere camından ultraviyole ışınlarının yüzde 90’ı geçmiyor. Bu yüzden cam arkasından güneşlenmenin D vitaminine katkısı yoktur. Güneşlenmenin mümkün olmadığı durumlarda, D vitamini takviye olarak alınmalı ya da D vitamini ile zenginleştirilmiş besinler tüketilmeli” dedi.