Ayşe Türemiş “Eve Dönüş” sergisinde bizleri, tarihsel coğrafyamızda ev kavramının mimari geçmişine dair bir yolculuğa çıkarıyor; geleneksel ev yaşantısını, ortak hafızamızda yer etmiş sedir, avlu, ocak gibi günümüzün modern yaşantısında kaybolmaya yüz tutmuş unsurlar vasıtasıyla hayata döndürüyor. Sergi, 19 Haziran’a dek Şule Gazioğlu Art & Design’da ziyaret edilebilir.
Şule Gazioğlu Art & Design, geleneksel Türk ve Osmanlı ev iç mimarisini, suluboyanın uçucu çizgileri ile kağıda yansıtan ressam Ayşe Türemiş’in “Eve Dönüş” sergisine ev sahipliği yapıyor.
Ayşe Türemiş, Şule Gazioğlu Galeri bünyesinde hazırladığı bu yeni iç mekân serisini “Eve Dönüş / Back Home” olarak adlandırıyor. Sanatçı, bu koleksiyonda, mimari kültürümüzde önemli bir yer tutan tarihi saray, köşk ve konaklarımızın kapısını aralarken, suluboyanın büyülü dokusunda geleneksel ev hayatının izlerini arıyor.
“Eve Dönüş” koleksiyonu, ev ve yuva kavramının yakın coğrafyamızda nasıl şekillendiğine mercek tutuyor. Bu çerçevede, ortak ev kültürümüzde yer edinmiş sedir, ocak, yüklük gibi günümüzün modern yaşantısında unuttuğumuz unsurları tekrar gün yüzüne çıkarıyor.
Ayşe Türemiş’in geleneksel mimari kültürümüzün öne çıkan ögelerini odağına alarak oluşturduğu bu yeni seri, Şule Gazioğlu Art & Design’ın bu eşsiz mirası koruma vizyonuyla birleşerek çok özel bir koleksiyonla sanatseverlerin karşısına çıkıyor.
Renkli ve zengin mimari kültürümüze dair değerli bir arşiv çalışması oluşturmayı amaçlayan Ayşe Türemiş, eserlerinde idealize edilmiş tasvirler yerine, sade bir anlatım dili kullanıyor. Bu çerçevede, çalışmalarında, mimari detayları, yapıların dönem ve üslup özelliklerini, kullanılan malzemenin dokularını tüm doğallığıyla ortaya koymaya çalışan bir yaklaşım sergiliyor. Gerçekçi olduğu kadar uçucu bir atmosferin yer aldığı çalışmalarında, yalın bir renk skalası kullanarak, sanat dilini ışık ve gölge manevralarıyla ortaya koyuyor.
Nazaryan Konağı, Zekate Evi ve Sadullah Paşa Yalısı gibi sembolik yapıları, iç mekan unsurlarının, suluboyanın büyüleyici dokusunda hayat bulduğu sergi, 19 Haziran 2022 tarihine kadar 11:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.