Uyku sırasında sık sık uyanıyor,sabah uyandığınızda kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız sizde de uyku bozukluğu denilen rahatsızlıktan var demektir…
İnsan, yaşamının yaklaşık 1/3’ünü uykuda geçiriyor.Uyku insan organizmasında,bellek ve öğrenme sürecinde,ayrıca dinlenme,büyüme ve hücre onarımında etkili bir rol oynuyor.Modern yaşam içinde bizim rahat bir uyku çekmemizi engelleyecek bir çok etken var.Gürültü,yeme ve içme alışkanlıklarımız,iş ortamı,son zamanlarda giderek artan sosyal medyada geç saatlere kadar uzun vakitler geçirmek gibi sayısız neden akla gelen ilklerden.
Horlama,uykuda nefes kesilmesi,uykuya dalmakta güçlük çekme,terleme,sık sık kabuslar görme,dişleri gıcırdatma gibi 78 çeşit uyku bozukluğu var.
Uyku bozuklukları çok sık görülmesine rağmen çoğu insan tarafından görmezden geliniyor ve herhangi bir tedavi arayışına girilmiyor.
Kaliteli bir yaşam için kaliteli uyku şart
Uyku beynin çalışabilmesi için yaşamsal önem taşıyor.Yeterli ve derin bir uyku,mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmemiz için çok önemli.Dokularımız ve mental enerjimiz uyku sırasında yenileniyor.Büyüme ve onarım hormonlarının üretimi de uyku sırasında hızlanıyor.Yetişkinler,az ve kalitesiz uyku uyuduklarında daha kolay kilo alıyor.Uzun süreli uykusuzluk sonucu kişinin öğrenme,hatırlama,problem çözme yeteneği zarar görüyor ve erken yaşlanma başlıyor.Sonuç olarak yaşamımızda çok önemli yer tutan uykunun tam alınamaması,sadece sağlık değil,sosyal yaşamı da etkiliyor.
Kaliteli bir uyku için neler yapmalıyız?
Uzmanlar kaliteli bir uyku için çok sayıda öneride bulunuyor.Bunlardan bir kaçını sizler için düzenledik.
- Kendinize yeterli olan uyku süresini tanımaya çalışın.
- Sabahları düzenli olarak,aynı saatte uyanmaya ve akşamları da belli bir saatte uyumaya çalışın.
- Doğru nefes alıp-vermek kaliteli bir uykunun en önemli etkenlerinden,nefes alırken nefesinizin karnınıza kadar gittiğini hissedin.
- Uyumadan bir kaç saat önce nikotin (sigara),kafein(çay,kahve,kola…) ve alkol almamaya özen gösterin.
- Uyumadan önce yemek yemeniz gerekiyorsa,bunlar hafif yiyecekler ve içecekler(ılık süt,bitkisel çaylar)olmalı
- Yatmadan önce ılık bir duş alıp gevşemeye çalışın.
- Televizyon ve bilgisayarı yatak odanızdan çıkartın.
- Düzenli olarak spor yapmayı alışkanlık haline getirin.
Eğer bu kolay uygulanabilir çözümlerde size etki etmiyorsa en kısa zamanda uzman bir doktora danışmayı ihmal etmeyin..