Ciltteki kırışıklıkları ve çizgileri azaltmaya ve ortadan kaldırmaya yarayan botoks, diş tedavilerinde de sıkça kullanılıyor. Diş Hekimi Gülcan Usal, hem estetik hem de fonksiyonel sorunların çözümünde etkili bir yöntem olan botoksun diş tedavilerindeki kullanım alanlarını ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Diş sıkma sorununun tedavisinde etkili
Bruksizm yani diş sıkma sorunu çene kaslarının aşırı aktivitesinden kaynaklanan bir problemdir. Bu durum dişlerde aşınma, çene ağrısı ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Botoks, çene kaslarına (masseter kası) ve şakak bölgesine (temporal kası) uygulanarak kasların aşırı çalışmasını geçici olarak azaltabilir. Bu tedavi lokal kas ağrısını hafifletebilir ve kare görünümlü yüz ovalini yumuşatır. Ancak tedaviye başlamadan önce çene ekleminin ve kasların detaylı bir muayenesi yapılmalıdır.
Her hasta için uygun olmayabilir
Diş sıkma sorununun tedavisinde botoks sadece lokal semptomları hafifletir ve altta yatan nedenleri çözmez. Özellikle Çene Eklem Rahatsızlığı (TME) olan bireylerde botoks kullanımı, rahatlamanın aksine ağrıların artmasına ve başka sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle botoks, yalnızca uygun hastalarda ve 1-2 seansla sınırlı olmak kaydıyla uygulanmalıdır. Detaylı bir muayene yapılmalı, bruksizm ve çene eklem rahatsızlığı olanlarda asıl tedavi splint (özel plaklar) ile gerçekleştirilmelidir. Böyle durumlarda botoks sadece ek bir yöntem olarak değerlendirilmeli veya hiç uygulanmamalıdır.
‘Gummy Smile’ sorununa botoks!
Diş Eti Gülüşü ya da Gummy Smile; gülüş sırasında diş etlerinin fazla görünmesi sorunudur. Cerrahi müdahalenin uygun olmadığı veya bunun hasta tarafından tercih edilmediği durumlarda botoks tedavisine başvurulur. Botoks üst dudak kaslarına uygulanarak dudak hareketlerini dengeler, diş etlerinin görünürlüğünü azaltır ve daha estetik bir gülüş sağlar. Söz konusu gülüş estetiği olunca botoks ‘gummy smile’ sorunu olmayanlarda da sıkça kullanılır. Diş estetiğini ve gülüş tasarımını tamamlayıcı bir unsur olarak botoks dudakların simetrik görünümünü destekler ve gülüş sırasında aşırı dudak hareketlerini kontrol eder. Ayrıca yaşla birlikte veya sigara kullanımı ile oluşan ince kırışıklıkların azaltılmasında da etkilidir.
Migren ve baş ağrılarında destekleyici tedavi
Özellikle diş sıkmaya bağlı olarak gelişen gerilim tipi baş ağrılarında botoks, ağrının şiddetini ve sıklığını azaltmada etkili olabilir. Ancak bu tedavi, diş sıkma alışkanlığını ortadan kaldırmaz ve öncelikle altta yatan nedenlerin detaylı bir muayeneyle tespit edilmesi gerekir.
Diş hekimliğinde botoks, hem estetik hem de fonksiyonel sorunların çözümünde tamamlayıcı bir yöntemdir. Dolayısıyla çene eklemi ve diş sıkma gibi hassas konularda botoks yalnızca uygun durumlarda ve sınırlı bir tedavi seçeneği olarak kullanılmalıdır. Tedavinin mutlaka bir diş hekimi tarafından planlanması ve uygulanması, hem hasta güvenliği hem de uzun vadeli başarı için kritik önemdedir.
Diş tedavilerinde botoks etkisi 4-6 ay sürer
Botoksun diş tedavilerinde etkisi yaklaşık 4-6 ay arası sürer ve bu süre dolmadan tekrar yapılmamalıdır. Botoks tedavisi genellikle yetişkin bireyler için güvenli olsa da hamileler, emziren anneler ve bazı kas ya da sinir rahatsızlıkları olan bireyler için önerilmez. Bu nedenle uygulama öncesinde detaylı bir muayene ve değerlendirme yapılması önemlidir. Estetik diş uygulamaları, yalnızca diş ve dudak bölgesiyle sınırlı değildir. Bu yüzden hastanın tüm yüzünün bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Bazı durumlarda, botoks uygulamaları üst yüz bölgesi dediğimiz alın, kaş ve göz çevresine de yapılarak tüm yüz estetiği diş ve dudaklarla uyumlu bir şekle getirilebilir. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta, botoks uygulamalarının mutlaka uzman ellerde ve steril koşullarda yapılmasıdır.