Türkiye’nin köklü ve yenilikçi giyim markası Mudo, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Şile Belediyesi iş birliği; Tekstil ve Moda Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (TEMAM) danışmanlığında Şile Bezi ile doğalın izinde bir kapsül koleksiyon hazırladı.
Özel olarak tasarlanan, sınırlı sayıda üretilen giysilerden oluşan koleksiyon; Türkiye’nin köklü ve yenilikçi giyim markası Mudo ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği protokolü kapsamında, Tekstil ve Moda Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (TEMAM) bünyesinde oluşturulan bir ekip danışmanlığında, Şile Belediyesi’ne bağlı üretim merkezinde dokunan Şile Bezleriyle hazırlandı. Koleksiyon, haziran ayı itibarıyla seçili Mudo mağazalarında ve mudo.com.tr’de satılıyor.
Mudo Giyim Genel Müdürü Hakan Kavaklı: “Mudo’nun odağında her zaman rahat, kaliteli ve erişilebilir ürünler hazırlamak oldu. Tüm zaman dilimlerinde hep doğanın izinden yürüdük. Kültür miraslarından Şile Bezi ile tasarlanan bu özel koleksiyon Mudo’nun doğal kumaş tercihinin bir devamı niteliğini taşıyor. Doğallığın yanı sıra Şile Bezi’nin, İstanbul’un tek coğrafi işaretli tekstil ürünü olmasını önemsiyoruz. Koleksiyonlarımızda geri dönüştürülmüş, doğaya dost kaynak kullanımına önem veriyoruz. Deniz tutkunu bir kıyı markası olarak, doğadan ilham alan bu zamansız koleksiyon ile Şile Bezi’nin kültürel önemini koruyup gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Koleksiyonun tasarım danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Gözde Bursalıgil ile birlikte üstlenen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tekstil ve Moda Bölüm Başkanı Prof. Kemal Can bu özel koleksiyon ile ilgili şöyle dedi: “Sosyal sorumluluk yüklenerek, çok boyutlu kültürel bir değer olan Şile Bezi’nin gündeme getirilmesine, korunmasına ve yarınlara taşınmasına katkı sağlamak için yola çıktık. Kullanımı genelde ev ve plaj giyimiyle özdeşleşen Şile Bezi’nden yapılan kadın giysilerinin, günlük yaşam pratiği içinde daha geniş bir yelpazede yer almasına, farklı ortamlarda giyilebilecek şekilde geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladık. Sessiz lüksün, mütevaziliğin altının çizildiği, ‘beni al hissini, düşüncesini’ uyandıracak, katman, volan, hacim detaylarının ön planda yer aldığı çok boyutlu giysiler tasarladık. Tasarlanan bu giysiler yalnızca fiziki dış görünüşleri beğenildiği için alınıp kullanılmamalıdır. Çünkü alındığında yalnızca fazladan bir giysiye daha sahip olunmayacaktır. Geçmişimize, topraklarımıza ait çok yönlü, kültürel bir değere ilişkin özel bir çalışmaya sahip olunacaktır. Çünkü Şile Bezi yalnızca bir bez değildir.”
Can: “Şile Bezi’nin yörenin geçmişine, bugününe ve geleceğine ilişkin -tarımsal, ekonomik/ticari, sosyolojik, psikolojik, kültürel, tasarımsal, sanatsal, tarihi boyutları vardır. Onun özünde yatanları, çözgülerinin, atkılarının arasında ve üzerinde işlenen motiflerde gizlenenleri, anlatılanları tam olarak anlamadan, yalnızca dış görünüşüyle, sığ biçimde değerlendirmek eksik ve yüzeysel olur. Gerçekleştirilmesi planlanan ikinci proje kapsamında; tasarımlarda kullanılacak olan Şile Bezlerinin üzerinde Şileli kadınların işleyecekleri yöreye özgü motifler de yer alacaktır. Şile Bezi’ne ve Şile Bezi’nden yapılmış ürünlere yakından bakın, dokunun, hissedin, düşünün. Size her bakımdan iyi gelecektir.” dedi.