Yeni yılda daha zinde ve enerjik olmak isteyenler yılın beslenme trendlerini takip ediyor. 2023’te bitki bazlı beslenme ve vegan diyetler öne çıkarken vitamin ve mineral içeren alternatif ürünler de popüler olacak.
Yeni yılın getirdiği pek çok yenilikten biri de insanların yaşamlarına dair aldıkları kararlar oluyor. Bu kararların başında da çoğunlukla fiziksel ve mental sağlığın korunmasından, dış görünüşe, çalışma enerjisinden, kaliteli ve aktif bir yaşam sürmeye kadar pek çok şeyi etkileyen beslenme alışkanlıkları geliyor.
Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. İsmet Tamer, 2023 yılının beslenme trendlerine dair paylaştığı bilgilerle yeni yıla yeni kararlarla girenlere yol gösteriyor. Bu yıl dünyada gittikçe daha çok gündeme gelen bitki bazlı beslenmenin revaçta olması bekleniyor.
Bitki bazlı beslenme yılın enleri arasında
Sağlıklı beslenme trendleri arasında ilk sırada yer alan bitki bazlı yiyecekler bu yılın enleri arasında. Günümüzde Z kuşağının toplumsal sorunlara duyarlı, gezegenin geleceğini önemseyen kararlar alan bireyler olması nedeniyle beslenme alışkanlıkları da önceki kuşaklara göre değişiklik gösteriyor. Prof. İsmet Tamer’e göre bu yıl mutfak alışverişinde yapılan tercihlerde de doğa dostu ve sürdürülebilir bir yaklaşım öne çıkacak. Hayvansal ürünler yerine bitki bazlı, vejetaryen alternatiflere yönelecek tüketiciler aralıklı vegan beslenme trendini takip edecek.
Doğal bir vitamin, mineral ve fitobesin kaynağı olan meyve, sebze, baklagiller ve kepekli tahılların bağışıklığı ve sindirim sistemini destekleyen gıdalar olduğunu belirten Prof. Tamer, bu besinlerin günlük diyetlerin vazgeçilmezi olduğunun altını çizdi.
Kişiselleştirilmiş diyetler
Bu yıl standart diyetler yerine herkesin kendi beden ve yaşam tarzına göre kişiselleştirilmiş diyetler popüler olacak. Buna göre, Y kuşağı ve özellikle X kuşağının kişiselleştirilmiş beslenmeye yöneldiği görülüyor. Araştırmalara göre, tüm dünyada 2021’de 14,6 milyar dolarlık bir değere sahip olan kişiselleştirilmiş beslenme pazarının 2030’a kadar yaklaşık üç kat artışla 37,2 milyar dolarına ulaşması bekleniyor.
Alternatif besinlere ilgi büyük olacak
Prof. Tamer’e göre, bu yılın bir diğer trendi ise zindeliği hedefleyen ürünlere talep artışı olacak. Beslenmeyi sadece kalori dengeleme ve damak tadı olarak değil, bağışıklığı ve bağırsakları destekleyici gıdaların da alınması olarak gören anlayış yaygınlaşıyor. Bu nedenle bu yıl kişinin beslenmesine daha çok vitaminler, mineraller, bitkisel besinler, probiyotikler veya lif gibi besin ögeleriyle güçlendirilmiş gıdaların yanı sıra bitki çayları ve kolajen içeren besinleri eklediğini göreceğiz.